Wat is EFT?


Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall. (Confucius)

pagina_watiseft_tikpunten

Emotional Freedom Techniques (emotionele bevrijdingstechnieken) of kortweg EFT is een vorm van gesprekstherapie in combinatie met het zachtjes aantikken van meridiaanpunten, een techniek met een snel en krachtig resultaat. EFT wordt ook een vorm van emotionele acupressuur of EFT-tapping genoemd. Bij EFT maken we gebruik van ons energetisch systeem en de werking van de meridianen. Meridianen geleiden emoties.

Door pijnlijke gebeurtenissen kunnen er in ons energetisch systeem storingen ontstaan die lichamelijke, emotionele of psychologische klachten veroorzaken. EFT werkt door die storingen in ons energiesysteem op te lossen en zo de negatieve emoties te verwijderen. We ruimen a.h.w. onze verzameling van problemen, pijnlijke herinneringen, angsten, e.d. op en dit zonder medicatie.

Bij EFT vertrekken we vanuit het gevoel. We focussen op dit gevoel en benoemen de klachten terwijl we meridiaanpunten aantikken. Hierdoor verdwijnt de negatieve lading die verbonden is aan de oorspronkelijke ervaring van de klacht of het probleem. De energie stroomt opnieuw vrij en je voelt je in evenwicht.  Door EFT kan je je klacht of probleem plaatsen, loslaten en vergeten.

EFT is een verrassend eenvoudige en veilige techniek en werkt zeer krachtig en efficiënt bij o.a.:

 • traumaverwerking
 • angsten
 • stress, spanningen en onrust
 • burn-out
 • depressie
 • rouwverwerking
 • gebrek aan zelfvertrouwen, laag zelfbeeld
 • gebrek aan levenslust en -energie
 • ondersteuning bij verslavingen.

EFT helpt vaak daar waar niets anders helpt.

 

EFT wetenschappelijke uitleg

Ons emotionele (limbische) systeem reageert op een gebeurtenis met een gevoel. Je ervaart die emoties via de zenuwknopen. De zenuwknopen geven het signaal aan de hersenen om dit signaal op te slaan.

Bij een soortgelijke input (trigger) reageert je emotionele systeem met een gevoel die je opnieuw ervaart via de zenuwknopen. Deze geven je hersenen het signaal om dit reactiepatroon op te slaan (in de amygdala) zodat je deze emotie de volgende keer opnieuw ervaart zodra je getriggerd wordt.

De emoties worden niet gestuurd via het rationele denken (neo-cortex) maar via het emotionele (limbische) systeem. Door de gevoelsmatige kant te benaderen is er via EFT heel snel resultaat.

 

Het tikken op de meridiaanpunten beïnvloedt volgende neurotransmitters (dit zijn stoffen die je stemming bepalen):

 • bevordert aanmaak van gamma-aminoboterzuur (GABA) en serotonine.

GABA vermindert stress en bevordert een gevoel van rust.

Serotonine heeft een grote invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit, pijntolerantie en eetlust. Het wordt ook het gelukshormoon genoemd.

 • aanmaak van glutamaat wordt onderbroken.

Glutamaat produceert angstgevoelens en slaat die op voor een volgende keer. Doordat de aanmaak van glutamaat onderbroken wordt, zal de amygdala jouw ervaring niet opslaan en dus ook niet meer op dezelfde manier reageren op dezelfde prikkels.

Deze directe invloed op de neurotransmitters kan het genezingsproces aanzienlijk verkorten.

De matrix reimprinting

In combinatie met EFT gebruik ik bij traumaverwerking regelmatig de matrix reimprinting.

Deze techniek werkt aan de emotioneel beladen beelden van vroeger. Beelden van pijnlijke, vernederende en beangstigende ervaringen uit ons verleden kunnen ons een onzeker, gekwetst en onveilig gevoel bezorgen. Die beelden en gevoelens kunnen plots tevoorschijn komen als we in gelijkaardige situaties terecht komen. De ervaringen en gevoelens van toen bepalen hoe we nu reageren op situaties en in relatie met anderen. Met de matrix reimprinting gaan we een beladen beeld ontladen. Na een behandeling kan je je die pijnlijke gebeurtenis nog herinneren maar het negatieve gevoel erbij is verdwenen.